Chleb wiejski na maślance
Wartości odżywcze pieczywa sprzedawanego w naszej piekarni.
Maślanka z której produkuje się chleb jest lekkostrawna i zawiera dużo lecytyny – składnika cennego dla tkanki nerwowej który poprawia pamięć. Zawiera pożyteczne bakterie wytwarzające enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka – biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami.
Chleb razowy
Produkowany jest według staropolskiej receptury, kwas otrzymywany jest z mąki żytniej razowej.
Pieczywo produkowane z mąki żytniej razowej zawiera dużo substancji korzystnie wpływających na zdrowie, w tym błonnika pokarmowego, β-glukany i pentozany. Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.
Bułki wiejskie
Produkowane są z mąki pszennej i żytniej.
Bułka wiejska obtoczona jest w pysznych ziarnach takich jak: płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i siemię lniane, natomiast bułka wiejska z cebulą mąką razową. Prawdziwe bułki wiejskie mają swój niepowtarzalny smak i aromat, co sprawia, że jemy je z ogromną przyjemnością i uśmiechem na twarzy.
Piekarnia Magdziarz – Wągrowiec | Pieczywo – Chleb, Bułki, Rogale
ul. Grunwaldzka 30, 62 – 100 Wągrowiec
tel. 67 262 45 65, fax. 67 26 28 270
PIEKARNIA MAGDZIARZ - ROK ZAŁOŻENIA 1905
PAMIĘTAJ, JESTEŚMY TYM, CO JEMY!

Chleb na maślance

Maślanka to napój o wielu właściwościach zdrowotnych: jest m.in. bogatym źródłem wapnia oraz witamin z grupy B. Dzięki zawartości kwasu mlekowego ma też właściwości probiotyczne. Jest przy tym niskokaloryczna i łatwiej przyswajalna niż mleko, które u wielu osób wywołuje niestrawność.

Maślanka jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia.

Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym zębów i kości. Ma też znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu krążenia i układu nerwowego.

Maślanka to naturalny probiotyk

Zawarte w maślance bakterie kwasu mlekowego pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit. Bakterie obecne w jelitach rozkładają resztki pożywienia, sprawiają, że nie zalegają one w jelitach, tylko są sprawnie wydalane.